1 Що з перерахованого є найбільш ймовірною причиною остеомієліту кісток? A



Сторінка6/13
Дата конвертації14.02.2017
Розмір3,86 Mb.
1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   13

Правильні відповіді: 1в; 2в; 3б; 4а; 5г; 6б; 7б; 8г; 9а; 10а; 11г; 12а; 13б; 14б; 15а.


1. До післяопераційних ускладнень з боку систем організму належать:

а) аспіраційна пневмонія;

б) гіпостатична пневмонія;

в) кровотеча з рани;

г) евентерація;

2. До ранніх післяопераційних ускладнень з боку рани належать:

а) кровотеча з рани;

б) навколоранева гематома;

в) динамічна кишкова непрохідність;

г) нагноєння післяопераційної рани;

д) пролежні;

3. До профілактики пролежнів відносяться наступні заходи:

а) масивна антибіотикотерапія;

б) часте повертання хворого в ліжку;

в) протирання камфорним спиртом;

д) змазування розчином Люголя.

4. Які з перерахованих заходів не проводяться при рефлекторній затримці сечі?

а) тепло на низ живота.

б) холод на низ живота.

в) надання хворому сидячого положення.

г) катетеризація сечового міхура.

д) імітація сечопуску струменем води.

5. Як в післяопераційному періоді запобігти розвитку гіпостатичної пневмонії?

а) масаж грудної клітки.

б) дихальна гімнастика.

в) напівсидяче положення хворого в ліжку.

г) активний руховий режим.

д) ніжні хвойні ванни.

6. Вкажіть місце найбільш частої локалізації пролежнів.

а) крижова ділянка.

б) живіт.

в) ліктьові ділянки.

г) лопаткові ділянки.

д) сідниці.

7. На рану після апендектомії накладають такі пов’язки:

а) циркулярну;

б) колосовидну;

в) захисну клеєву або липкопластирну;

г) пращевидну.

д) пов’язки з полімерних матеріалів.

8. До заходів, що запобігають розвитку венозних тромбозів у хворих, що знаходяться на тривалому ліжковому режимі відносяться:

а) розширення рухового режиму;

б) призначення низькомолекулярних гепаринів;

в) підвищене положення нижніх кінцівок;

г) еластичне бинтування кінцівок;

д) усі перераховані.

9. Що відноситься до об’єктивного обстеження хворого:

а) огляд;

б) пальпація;

в) перкусія;

г) аускультація;

д) усі перераховані.

10. Що таке спеціальна пальпація?:

а) промацування однією рукою;

б) промацування двома руками;

в) промацування порожнини тіла зсередини;

г) обстеження порожнин тіла інструментами.


Правильними є наступні відповіді: 1(а,б,); 2 (а,); 3 (б,в); 4 (б); 5 (а,б,в,г); 6 (а); 7 (в); 8 (д); 9 (д); 10 (в)


  1. Хворий Т., 61 рік, який 5 днів тому прооперований з приводу пахвинної правобічної кили, скаржиться на неприємні тягнучі відчуття в нижніх відділах живота. За словами хворого акту дефекації в післяопераційному періоді не було. Вказати ймовірне ускладнення післяопераційного періоду і визначити заходи по його ліквідації.

  2. Хворий Н., 57 років, на 2-й день після операції з приводу патології сечостатевої системи почав скаржитись на розпираючі відчуття в нижніх ділянках живота. Зі слів хворого, самостійного сечопуску у нього не було протягом 12 годин. Яке ускладнення розвинулось в післяопераційному періоді? Вкажіть заходи по його ліквідації.

  3. Хвора К., віком 54 роки, прооперована з приводу гострого висхідного тромбофлебіту поверхневих вен лівої нижньої кінцівки з локалізацією тромбів на гомілці і в нижній третині стегна. Який режим фізичної активності показаний хворій протягом першої доби після операції?

  4. У хворого Т., 73-ох років, який 5 днів знаходиться на суворому ліжковому режимі, в крижовій ділянці виявлено пухирці зі світло-жовтим вмістом на фоні блідої, дещо набряклої шкіри. В ділянці лопаток спостерігається гіперемія шкіри. Яке ускладнення розвинулось у хворого? Вкажіть заходи по його усуненню.

  5. У хворого Т., 56 років, що знаходиться на лікуванні в хірургічному відділенні з приводу загострення хронічного панкреатиту, медична сестра встановила рівень систолічного АТ – 90 мм. рт.ст., діастолічного АТ – 55 мм. рт.ст. Яке функціональне положення слід надати хворому в комплексі лікувальних заходів?

  6. Хворий Т., 45 років, прооперований з приводу проникаючого поранення черевної стінки, на 3-й день після операції почав скаржитись на пекучість в ділянці обох пахових складок. Об’єктивно – шкіра в ділянці пахових складок – гіперемійована, з ознаками мокнуття. Яке ураження шкіри хворого можна припустити? Вкажіть заходи по його усуненню.

  7. Хвора Т., 63 роки, знаходиться на скелетному витязі з приводу перелому шийки правої стегнової кістки. Хто і повинен проводити миття волосся на голові хворої?

  8. Хворий К., 57 років, знаходиться у відділенні абдомінальної хірургії 5-й день після операції – резекції шлунка. Протягом останньої доби хворий скаржиться на відчуття здуття і розпирання живота. Об’єктивно спостерігається рівномірне збільшення розмірів живота. Перкуторно на усіма відділами живота тимпанічний звук, який не змінюється при зміні положення хворого. Симптомів подразнення очеревини не виявлено. При аускультації живота вислуховуються слабкі перистальтичні шуми. Вказати найбільш імовірне ускладнення післяопераційного періоду і визначити заходи по його усуненню.

  9. Хворий Т 49 років, на 2-гу добу після накладання циркулярної гіпсової пов’язки на ліве передпліччя з приводу перелому променевої кістки, почав скаржитись на біль в ділянці передпліччя і китиці, зникнення чутливості в пальцях, набряк, блідість і похолодіння пальців. Вкажіть, яке ускладнення розвинулось у хворого і яких заходів слід вжити для його ліквідації.

  10. Хворий Б., 19 років, 8 днів тому поступив у відділення травматології з травматичним пошкодженням судинно-нервового пучка і плечової кістки в нижній третині правого плеча. Після виконаного оперативного втручання праву верхню кінцівку іммобілізовано з допомогою гіпсової лонгети. В якій послідовності доцільно проводити зміну натільної білизни хворому?

Відповіді на задачі:

1. Копростаз. Очисна або й сифонна клізма.

2. Рефлекторна зупинка сечопуску. а) тепло на низ живота, в) надання хворому сидячого положення, г) катетеризація сечового міхура, д) імітація сечопуску струменем води.


  1. Активний.

4. Пролежні б) часте повертання хворого в ліжку;

в) протирання камфорним спиртом;

д) змазування розчином Люголя або брильянтовим зеленим;

г) використання гумових кругів, мішечків з насінням льону.



  1. Горизонтальне з поворотом голови на бік з припіднятими нижніми кінцівками.

  2. Опрілість. Промити теплою водою, насухо витерти і присипати дитячою присипкою.

  3. Палатна молодша медична сестра.

  4. Парез кишок. Вставити назогастральний зонд. В пряму кишку ввести газовідвідну трубку. Провести легкий масаж передньої черевної стінки. Призначити стимулятори моторики кишок.

  5. Синдром стиснення. Зняти гіпсову пов’язку.

  6. При знятті білизни спочатку знімаємо з здорової руки, а потім з травмованої; при одяганні – навпаки.

1. В залежності від мети виконання операції поділяються на:

а) лікувальні, косметичні, діагностичні;

б) лікувальні, хірургічні, діагностичні;

в) відкриті, закриті;

г) відкриті, закриті, діагностичні;

д) термінові, відстрочені.
2. До діагностичних операцій належать:

а) лапароцентез, мікролапаротомія, видалення патологічного утвору;

б) усунення опікових рубців, пункція черевної порожнини;

в) видалення патологічного утвору;

г) лапароцентез, біопсія, пункція порожнин або патологічного вогнища;

д) усунення опікових рубців.


3. За терміновістю проведення оперативні втручання поділяються на:

а) планові, екстрені;

б) відстрочені, радикальні;

в) планові, екстрені, термінові;

г) радикальні, паліативні, планові;

д) планові, екстрені, радикальні.


4. Перерахуйте заходи необхідні для ліквідації парезу кишечника в післяопераційному періоді:

а) масаж черевної стінки, електростимуляція черевної стінки;

б) підшкірне введення прозеріну, клізми з гіпертонічними розчинами;

в) клізми з гіпертонічними розчинами, масаж черевної стінки, електростимуляція черевної стінки;

г) підшкірне введення прозеріну, клізми з гіпертонічними розчинами, масаж черевної стінки, електростимуляція черевної стінки;

д) масаж черевної стінки, електростимуляція черевної стінки, введення спазмолітиків;

е) клізми з гіпертонічними розчинами, масаж черевної стінки, електростимуляція черевної стінки, холод на ділянку живота.
5. Основними напрямками роботи медичного персоналу в передопераційному періоді по підготовці пацієнта є:

а) загально соматична підготовка, санітарно-гігієнічна;

б) загально соматична підготовка, санітарно-гігієнічна, психологічна підготовка, діагностичний;

в) загально соматична підготовка, санітарно-гігієнічна підготовка інструментарію;

г) загально соматична підготовка, санітарно-гігієнічний;

д) загально соматична підготовка.


6. Які з перерахованих заходів проводяться при рефлекторній затримці сечі?

а) тепло на низ живота, надання хворому сидячого положення, катетеризація сечового міхура, імітація сечопуску струменем води.

б) холод на низ живота;

в) тепло на низ живота, надання хворому сидячого положення;

г) тепло на низ живота, катетеризація сечового міхура;

д) катетеризація сечового міхура.


7. Яким чином в післяопераційному періоді запобігти розвитку гіпостатичної пневмонії?

а) масаж грудної клітки, дихальна гімнастика, напівсидяче положення хворого в ліжку, активний руховий режим;

б) масаж грудної клітки, дихальна гімнастика;

в) напівсидяче положення хворого в ліжку, активний руховий режим;

г) напівсидяче положення хворого в ліжку;

д)ніжні хвойні ванни.


8. Діагностичний етап передопераційного періоду включає:

а) уточнення основного діагнозу, виявлення супутньої патології;

б) постановку основного діагнозу;

в) виявлення супутньої патології;

г) лікування супутньої патології.
9. Післяопераційний період, в залежності від терміну, поділяється на:

а) ранній, пізній;

б) віддалений, безпосередній, ранній, пізній;

в) ускладнений, ранній, пізній;

г) ранній, пізній, безпосередній;

10. Вкажіть заходи, які спрямовані на підготовку шлунково-кишкового тракту до ургентного оперативного втручання.

а) промивання шлунка;

б) сифонна клізма;

в) очисна клізма, промивання шлунка;

г) гіпертонічна клізма, призначення послаблюючих середників.


11. Загально соматична підготовка до операції включає:

а) підготовку серцево-судинної системи;

б) підготовку дихальної системи, підготовку травної системи, підготовку серцево-судинної системи;

в) підготовку операційного поля;

г) психологічну підготовку.
12. Які з нижченаведених дій є обов'язковими при підготовці хворого до ургентного оперативного втручання на шлунково-кишковому тракті?

а) промивання шлунка, очисна клізма.

б) дуоденальне зондування;

в) очисна клізма, встановлення газовідвідної трубки;

г) сифонна клізма.
Правильними є наступні відповіді: 1(а); 2 (г); 3 (в); 4 (г); 5 (б); 6 (а);7 (а); 8 (а); 9 (а); 10 (в); 11 (б); 12 (а).


  1. Хворий К., 56 років, готується до планової операції з приводу доброякісної пухлини товстого кишечника. Лікуючий лікар склав план підготовки кишечника до втручання: бідне на клітковину харчування, пероральний прийом антибіотиків, призначення карболену. Що ще варто було б призначити хворому за день до операції?

  2. Пацієнт М., 54 роки, звернувся у поліклінніку для підготовки до проведення планової операції з приводу посттромботичного синдрому правої нижньої кінціки, варикозна форма. Хірург визначив план обстежень і повідомив про дату операції. Перечисліть план обстеження?

  3. Хворий С., 36 років, госпіталізований в ургентному порядку з діагнозом «карбункул задньої поверхні шиї». Черговий хірург зобов’язав медсестру підготувати операційне поле до невідкладного втручання. Що повинна зробити чергова медсестра?

  4. Анестезіолог обстежував хвору У., 45 років, яка поступила на планову операцію з приводу варикозного розширення поверхневих вен правої ноги. Серед результатів обстежень лікар виявив дані аналізів крові, сечі, калу, флюорограму, результати гінекологічного огляду. Яке обстеження необхідно ще виконати?

  5. Пацієнту М., 55 років, черговий хірург призначив обстеження для проведення планової операції з приводу гострого апендициту? Але через 4 години прийшов завідувач відділення і виявив помилку у тактиці чергового хірурга. Яку помилку допустив хірург?

  6. У хворого Т., 73-ох років, який 5 днів знаходиться на суворому ліжковому режимі, в крижовій ділянці виявлено пухирці зі світло-жовтим вмістом на фоні блідої, дещо набряклої шкіри. В ділянці лопаток спостерігається гіперемія шкіри. Яке ускладнення розвинулось у хворого? Вкажіть заходи по його усуненню.

  7. Хворий С., 21 рік, доставлений у приймальне відділення з діагнозом «ножове поранення правого передпліччя». Який вид санітарно-гігієнічної обробки необхідно провести хворому і, який об’єм заходів вона включає?

  8. Хворий Т., 25 років поступив у хірургічне відділення із діагнозом: перфоративна виразка дванадцятипалої кишки. Хірург призначив наступні обстеження для виконання операції: загальний аналіз крові, сечі, цукор крові, група крові, резус фактор, коагулограма, біохімія крові, ФГОГК. Які обстеження не були обов’язкові у цьому випадку?


Правильні відповіді на задачі:

1. Очисну клізму.

2. Загальний аналіз крові, сечі, цукор крові, група крові, резус-фактор, коагулограма, ФГОГК, ЕКГ, консультація терапевта.

3. Вистригти довкола карбункула волос, поголити і знежирити шкіру.

4. ЕКГ, консультація терапевта.

5. Потрібно було призначити обстеження для виконання ургентної операції.

6. Пролежні. Усунення складок на простиралі, повертання пацієнта, розтирання відлогих ділянок камфорою, підкладання мішечка, круга, тощо.

7. Переодіти хворого, оглянути на наявність корости, вошей.

8. Коагулограма, біохімія крові.

І .Загальне знеболення - це повне виключення свідомості хворого.

так ні.
2. Чи потрібно проводити пробу на переносимість інгаляційвих середників які використовуються для наркозу,

так ні
З. Комбінований наркоз - це поєднання інгаляційного та довенноге введення



середників.

так ні


4. Які засоби використовують для іналяційного наркозу?

а) фторотан



б) ефір

в) закис азоту

г) кисень

д) суміш цих засобів
5. Який середник використовується для премедикації?

а) холінолітик

б) наркотик

в) димедрол

г) анекаїн
6. Коли починається стадія виходу з наркозу?

а) через І годину після припинення дачі наркотичної речовини.

б) одразу після припинення дачі наркотичної речовини.

в) через ЗО хв.нїсля припинення дачі наркотичної речовини.
7. Після премедикації хворого погрібно доставити в операційну :

а) на каталці

б) в супроводі персоналу


в) премедикація проводиться в операційній.
8. Що означає ускладнення під час наркозу, таке як регургітація?

а) судоми чисельних швів.

б) падіння артеріального тиску.

в) асфіксія внаслідок попадання вмісту шлунку в дихальні шляхи.

г) тріпотіння передсердь.
9. Який побічний ефект часто спостерігається у ранньому післяопераційному періоді після застосування кетаміну?

а) тахікардія

б) апное

в) падіння тиску

г) блювота
10. Що означає термін атаралгезія?

а) поєднання нейролептиків з наркотичними аналгетикамн.

б) поєднання анестетиків із димедролом

в) поєднання декількох наркотичних аналгетиків.
г) поєднання транквілізатора із наркотичним аналгетиком.

Еталони відповідей: 1так 2ні Зтак 4д 5абв 6б 7а 8в 96 10г


1. Хвора 42 роки оперується з приводу кісти яйника під ефірним масочним наркозом. Повна аналгезія, відсутність свідомості, дихання ритмічне, глибоке. Очі напіввідкриті, зіниці помірно звужені, фотореакція в’яла, рогівковий рефлекс відсутній, очні яблука фіксовані. Пульс 96 уд/хв, АТ 120/80 мм. рт. ст., виражена м’язова релаксація. Визначити стадію і рівень наркозу.

а) третя стадія наркозу, другий рівень

б) друга стадія наркозу, другий рівень

в) третя стадія наркозу, перший рівень

г) друга стадія наркозу, перший рівень

д) перша стадія наркозу, перший рівень

2. Під час транспортування в кареті “Швидкої допомоги” у хворого наступила зупинка дихання. Які методи серцево-легеневої реанімації необхідно застосувати?

а) дихання “рот до рота” або за допомогою мішка Амбу;

б) закритий масаж серця;

в) відкритий масаж серця;

г) удар кулаком в місці проекції серця;

д) внутрішньосерцеве введення ліків.

3. У потерпілого, витягнутого з води, відсутнє самостійне дихання, не визначається пульс на сонних артеріях, свідомість відсутня, виражений ціаноз. Встановіть діагноз. Які реанімаційні заходи необхідні на місці випадку? Чи потрібно госпіталізувати хворого після відновлення серцебиття і дихання?

а) серцево-легенева реанімація. Необов’язкова госпіталізація в стаціонар;

б) серцево-легенева реанімація. Обов’язкова госпіталізація в стаціонар;

в) серцева реанімація. Обов’язкова госпіталізація в стаціонар;

г) легенева реанімація. Обов’язкова госпіталізація в стаціонар;

д) довенозне введення ліків. Обов’язкова госпіталізація в стаціонар.

4. В санпропускнику перебуває хворий без свідомості внаслідок отруєння алкоголем. При огляді наступила зупинка дихання. Опишіть об’єм і послідовність реанімаційних заходів.

а) серцево-легенева реанімація, детоксикаційна терапія;

б) штучне дихання “рот до рота”, стимулятори дихання;

в) серцево-легенева реанімація, введення кровозамінників;

г) закритий масаж серця та введення стимуляторів дихання;

д) досерцеве та довенозне введення ліків.

5. Яка ознака вказує на можливе утоплення в морській воді?

а) набряк легень за рахунок випоту рідини в міжальвеолярні проміжки;

б) спазм гортані;

в) виражена синюшність;

г) попадання води в дихальні шляхи;

д) блідість шкіри і слизових.

6. У важкохворого наступила аспірація блювотних мас. Яка необхідна допомога повинна надаватись?

а) штучне дихання;

б) бронхоскопія і видалення блювотних мас;

в) закритий масаж серця;

г)введення стимуляторів дихання;

д) інгаляційний наркоз

7. Потерпілого витягли з води через 5 хвилин після утоплення. В нього відсутні пульс на сонній артерії і самостійне дихання. Яка з перелічених першочергова дія медпрацівника?

а) Розпочати серцево-легеневу реанімацію

б) Викликати швидку медичну допомогу

в) В/в ввести 1 мл 0,05% розчину строфантину

г) Викликати міліцію


8. Людина, що йшла попереду Вас, спіткнувшись, впала. Судоми кінцівок до моменту Вашого наближення припинились. При огляді: видно затиснутий у руці оголений електричний дріт, що звисає з електричного стовпа. Яка послідовність Ваших дій при наданні невідкладної допомоги?

а) Припинити дію струму та негайно розпочати серцево-легеневу реанімацію

б) Не звертати увагу на дію електричного струму, почати проводити непрямий масаж серця

в) Припинити дію електричного струму та провести штучну вентиляцію легень

г) Покласти потерпілого на бік, звільнити дихальні шляхи
9. У хворого, якого доставлено в реанімаційний відділ, констатована клінічна смерть. Які симптоми клінічної смерті?

а) брадипное, брадикардія, ослаблена реакція зіниць на світло;

б) втрата свідомості, відсутність дихання, пульсації на головних артеріях, широкі зіниці без реакції на світло;

в) поява трупних плям;

г) різке падіння артеріального тиску, нитковидний пульс на периферичних судинах;

д) блідість, втрата свідомості.


10. При огляді потерпілого внаслідок автотранспортної пригоди відмічено втрату свідомості, відсутність дихання та пульсації на сонних артеріях. Зіниці широкі, реакція на світло відсутня. Діагноз? Ваші дії в цьому випадку?

а) клінічна смерть, серцево-легенева реанімація;

б) клінічна смерть, надання допомоги в стаціонарі;

в) непритомність, допомоги не потребує;

г) шок, призначення знеболюючих середників;

д) колапс, введення адреналіну довенно.


Еталони відповідей: 2а, 3б, 4а, 5а, 6б, 7а, 8а, 9б, 10а

1. Гіповолемічний шок-це:

а)* в основі якого лежить зменшення об’єму циркулюючої крові

б) в основі якого лежить зниження артеріального тиску

в) в основі якого лежить перенесена травма

г) в основі якого лежить діарея


2. Що не відноситься до розладу свідомості.

а)* Шок.


б) Ступор.

в) Сопор.

г) Кома.

д) Непритомність


3. Після зупинки серця свідомість зникає через:

а) *10-15 с.

б) 30 с.

в) 60 с.


г) 2 хв.

д) 5 хв
4. При 2 ступені шоку наступні показники гемодинаміки:

а) А/Т – 80-70 мм рт ст; Р-140-160 уд в хв; ЦВТ-0-2 см вод ст

б)* А/Т – 90-80 мм рт ст; Р-100-120 уд в хв; ЦВТ-2-6 см вод ст

в) А/Т – 100-90 мм рт ст; Р-100-110 уд в хв; ЦВТ-4-10 см вод ст
5. Коефіцієнт Альговера-це:

а) співвідношення окружності передпліччя до А/Т

б) співвідношення добового діурезу до А/Т

в) співвідношення ранкового і вечірнього А/Т

г)* співвідношення частоти пульсу до систолічного А/Т
6. Яка норма коефіцієнту Альговера?

а)* 0,5


б) 1,0

в) 20-80


г) 60-120
7. Який середній обсяг інфузійно-трансфузійної терапії при 3 ступені шоку?

а) 0,5-1 літр

б) 1,5-2 л

в)* 2,5-3 л

г) 4-5 л
8. Чи спостерігається при колапсі стан непритомності?

а)* Так


б) Ні

в) Дуже рідко

г) Тільки у дітей
9. Дайте найбільш правильне визначення поняття «Непритомність»

а) раптова втрата свідомості від психологічної травми

б)* раптова короткочасна втрата свідомості внаслідок гострого недокрівя мозку

в) раптова втрата свідомості із судорогами

г) раптова втрата свідомості та синюшність обличчя
10. Якщо хворий часто непритомніє, то його необхідно обстежити для:

а)* виявлення прихованої серцево-судинної, нервової та ендокринної патології

б) виявлення пухлини мозку

в) виявлення скритої кровотечі

г) виявлення психічного захворювання (істерії, агравація, тощо)
1. Хворий після тривалого перебування в горизонтальному положенні різко піднявся, але тут же впав, втратив свідомість. Відмічалась різка блідість шкірних покривів, пульс слабкого наповнення і напруження на периферичних судинах, поверхневе дихання. Діагноз?

а) больовий шок;

б) анафілактичний шок;

в) непритомність;

г)* ортостатичний колапс;

д) кома.


2. Під час автомобільної катастрофи водій одержав тяжку травму і витягнутий з машини без свідомості, дихання поверхневе, самостійне, пульс на периферичних артеріях збережений. Чи доцільно проводити закритий масаж серця? Як будете транспортувати хворого в лікарню?

а) ні, на боці;

б) ні, напівсидяче положення;

в) так, на боці;

г) так, напівсидяче положення;

д)* ні, лежачи на спині.

3. Хворий К. 68 років лікується в торакальному відділенні протягом 2-х днів з приводу абсцесу легень. Але його стан погіршився: температура тіла підняла-ся до 41о С. Хворий скаржиться на наростаючу задишку, озноб. Об’єктивно: хворий виснажений , збуджений, неспокійний, дихання часте, поверхневе. Р-110 уд в 1 хв., А/Т-80/40 мм рт ст. Діурез за 1 добу – 500 мл. Аналіз крові: зсув лейкоцитарної формули вліво, підвищене РОЄ. Який патологічний стан наступий у хворого ?

а)* Септичний шок

б) Наявність ще одного абсцесу

в) Пневмонія

г) Гостра ниркова недостатність

4. З відірваною рукою, або ногою лежить він, закляклий на перев’зочному пункті. Він не кричить і не скаржиться, не приймає ні в чому участі і нічого не вимагає для себе. Тіло холодне, обличч’я бліде, як у трупа, погляд нерухомий і звернутий у далину. Пульс як нитка, ледве промацується. На запитання закляклий або взагалі не відповідає, або тільки про себе ледь чутним шепітом. Дихання ледве помітне, рана і шкіра майже не чутливі, але якщо великий нерв, звисаючий з рани, буде чим небудь подразнений, хворий ледь помітним скороченням м’язів обличч’я виявить ознаки чутливості.

Іноді цей стан проходить за декілька годин, а іноді продовжується до самої смерті. Поставте діагноз.

а)* Торпідна фаза травматичного шоку.

б) Клінічна смерть

в) Агонія

г) Кома
5. У хворого 45 років з постгеморагічною анемією (дві доби тому переніс операцію в зв’язку із закритою травмою черевної порожнини і розривом печінки) під час переливання еритроцитарної маси з’явилася біль в грудях, поперековій ділянці, відчуття страху. При огляді зафіксовано зниження А/Т до 80/40 мм рт. Ст. Яке ускладнення виникло у хворого?

а) Тромбоемболія легеневої артерії

в) Несумісність крові по груповим факторам системи АВО

с) Несумісність крові по резус-фактору

д)* Анафілактичний шок

6. У відділення каретою швидкої допомоги доставлений хворий після падіння з висоти, з клінічними ознаками множинних переломів обох кінцівок. Стан хворого тяжкий, свідомість збережена, але психічно загальмований, шкіра блідо-сірого кольору, на лобі холодний піт. Дихання поверхневе, до 30 на хвилину. Артеріальний тиск- 80/60 мм. Рт. Ст., Ps-120 на 1 хв, слабого наповнення. Яке ускладнення має місце у постраждалого?

а) Травматичний шок 2 ст

б) Травматичний шок 1 ст

в)* Травматичний шок 3 ст

г) Травматичний шок 4 ст

д) Непритомність

7. З метою швидкого поповнення крововтрати хворій перелито 1050 мл серологічно-сумісної донорської крові, консервованої цитратом натрію. Наприкінці гемотрансфузії у хворої виник неспокій, блідість шкірних покривів, тахікардія, АКТ знизився до 60/40 мм рт. ст., з’явилися судоми м’язів. Яке ускладнення виникло у хворої?

а)* Цитратний шок

б) Гемотрансфузійний шок

в) Тромбемболія легеневих артерій

г) Анафілактичний шок.

д) Пірогенна реакція.

8. У постраждалого з травматичним шоком спостерігається зниження рівня артериального тиску. Потрібні лікувальні засоби, що спрямовані на підвищення артеріального тиску. Вкажіть, які напрями найбільш перспективні що до цього.



а)* Відновлення об'єму циркулючої крові.

б) Підвищення тонусу судин, щляхом введеня медикаментів, що його підвищують.

в) Комплексна терапія спрямована на підтримання серцевого викиду.

г) Терапія медикаментами, що стимулюють силу серцевих скорочень.

д) Терапія спрямована на зниження гемодинаміної нагрузки на серце.

9. В приймальний покій родичі привезли хворого у несвідомому стані. Зі слів родичів хворий діабетик, приймав інсулін. При огляді виявлено запах ацетону з рота, шкірні покриви сухі. Аналіз крові на цукор: 22 ммоль/л. Який діагноз? Яка перша допомога?

а) Непритомність. Ввести серцеві препарати, приводити маніпуляції для повернення свідомості

б) Гіпоглікемічна кома. Ввести 5% розчин глюкози довенно

в)* Гіперглікемічна кома. Ввести інсулін.

г) Церебральна кома. Ввести церебролізин.

10. Пацієнт звернувся до стоматолога для видалення зуба. Коли лікар почав екстракцію зуба, пацієнт втратив свідомість. Який стан виник у пацієнта?

а) Шок


б) Інфаркт міокарда

в) Колапс

г)* Непритомність




1. Які загальні клінічні ознаки характерні для кровотеч?

а) слабість;

б) спрага;

в) головокружіння;

г) болі в серці;

д) ціаноз.

2. В якій послідовності відбувається розвиток синдрому гострої крововтрати?

а) зменшення ОЦК та ЦВТ децентралізація кровообігу параліч мікроциркуляції централізація кровообігу;

б) зменшення ОЦК та ЦВТ параліч мікроциркуляції централізація кровобігу децентралізація кровообігу;

в) зменшення ОЦК та ЦВТ централізація кровообігу децентралізація кровообігу параліч мікроциркуляції;

3. Якими взаємозалежними процесами характеризується реакція серцево-судинної та дихальної систем хворого з кровотечею на гостру крововтрату?

а) гіпертонія, тахікардія, тахіпное;

б) гіпотонія, брадикардія, брадипное;

в) гіпертонія, брадикардія, брадипное;

г) гіпотонія, тахікардія, тахіпное;

д) гіпертонія, тахікардія, брадипное;

е) гіпертонія, брадикардія, тахіпное;

є) гіпотонія, тахікардія, брадипное;

ж) гіпотонія, брадикардія, тахіпное.

4. Якими ознаками характеризується зовнішня артеріальна кровотеча?

а) темно-червона кров, яка витікає монотонним струменем;

б) яскраво-червона кров, яка витікає пульсуючим струменем;

в) темно-червона кров, яка витікає пульсуючим струменем;

г) яскраво-червона кров, яка витікає монотонним струменем.

5. За часом розвитку кровотечі діляться на: ?

Вкажіть правильний розподіл кровотеч за часом розвитку.

Еталон відповіді –

6. Які основні причини смерті при профузній кровотечі в перші години після її виникнення?

а) зниження рівня гемоглобіну;

б) ішемія печінки;

в) гостре порушення гемодинаміки;

г) розлад дихання;

д) ниркова недостатність.

Виберіть правильну комбінацію відповідей.

7. Причиною пізньої вторинної кровотечі є:

а) підвищення артеріального тиску;

б) гнійне розплавлення тромбу;

в) ліквідація спазму судини;

г) аррозія стінки судини;

д) поранення судини, зісковзування лігатури.

Виберіть правильну комбінацію відповідей.

8. Які способи тимчасової зупинки кровотечі можна застосовувати при пошкодженні великих артеріальних судин?

а) підняте положення кінцівки;

б) накладання джгута;

в) накладання кровоспинного затискача в рані;

г) пальцеве притиснення артерії;

д) тимчасове шунтування судини.
Виберіть правильну комбінацію відповідей.

9. У перші години при важкій кровотечі величину крововтрати найточніше відображає:

а) питома вага крові;

б) вміст гемоглобіну;

в) гематокрит;

г) вміст еритроцитів;

д) зміна показників ОЦК.

Виберіть правильну відповідь.

10. Вкажіть, в якому з перерахованих випадків можлива повітряна емболія:
а) при пораненні вен нижніх кінцівок;

б) при пораненні підключичної вени;

в) при проникаючому ножовому пораненні до.

г) при пораненні селезінки;

д) при пораненні крупного артеріального стовбура

Виберіть правильну відповідь.

11. Що є причиною ранніх вторинних кровотеч:

а) нагноєння рани;

б) поранення судини;

в) виштовхування тромбу;

г) зісковзування лігатур;

д) підвищення артеріального тиску.
Виберіть правильну комбінацію відповідей.

12. Для якої локалізації джерела кровотечі характерна мелена?


а) легеня;

б) верхній відділ шлунково-кишкового тракту;

в) пряма кишка;
г) нирки;
д) селезінка.
Виберіть правильну відповідь.
13. Які кровотечі відносяться до кровотеч, що класифікуються по клінічних проявах і відношенні до зовнішнього середовища:

а) приховані;

б) зовнішні;

в) вторинні;

г) капілярні;

д) внутрішні.


Виберіть правильну комбінацію відповідей.

14. Вкажіть способи фізичної зупинки кровотеч:

а) застосування холоду;

б) тампонування рани;

в) гемостатична губка;

г) електрокоагуляція;

д) судинний шов.

Виберіть правильну комбінацію відповідей.

15. Які препарати використовуються для місцевої зупинки кровотечі?

а) гемостатична губка;

б) желатинова губка;

в) тромбін;

г) фібринова плівка;

д) кріопреципітат.

Виберіть правильну комбінацію відповідей.

Правильними є наступні відповіді: 1.а,б,в. 2.в. 3.г. 4.в. 5.первинні, вторинні (ранні, пізні). 6.в. 7.б;г. 8.б,в,г,д. 9.д. 10.б. 11.в,г,д. 12.б. 13.а,б,д. 14.а,г. 15.а,г,д.
1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   13


База даних захищена авторським правом ©vaglivo.org 2016
звернутися до адміністрації

    Головна сторінка