1 Що з перерахованого є найбільш ймовірною причиною остеомієліту кісток? A



Сторінка8/13
Дата конвертації14.02.2017
Розмір3,86 Mb.
1   ...   5   6   7   8   9   10   11   12   13

Еталони відповідей:


  1. Переливання крові можливе з гемостатичною метою.

  2. Можливо, якщо у пацієнта І(0) група крові.

  3. У пацієнта лише відносні показання до переливання крові чи препаратів крові. Можливе введення невеликої кількісті свіжоцитрованої крові з стимулюючою ціллю.

  4. Проведення таких реакцій є обов’язковим.

  5. Якщо консервована кров, що відстоялась має темно-червоний колір – вона гемолізована і не придатна для переливання.

  6. Кров інфікована і не придатна для переливання.

  7. Гемотрансфузію необхідно припинити.

  8. Ні, необхідно провести повторне визначення групи крові, щоб уникнути будь-яких сумнівів.

  9. Проведення усіх необхідних реакцій є обов’язковим перед кожним наступним переливанням крові.

  10. Перед гемотрансфузією необхідно одержати письмову згоду чи відмову пацієнта. У даній ситуації за наявності зафіксованої в історії хвороби відмови пацієнта від переливання крові, переливають лише кровозамінники.

Тестове завдання ІІІ рівня знань.

Заповніть таблицю диференційної діагностики гострої крововтрати при внутрішній кровотечі.




Захворювання

Гостра крово­втрата


Гострий дифуз­ний перито­ніт

Гострий деструк­тивний апенди-цит

Гостра ниркова коліка


Гостра печін­кова коліка

Симптоми

Падіння АТ

+

-

-

-

-

Гіпертермія

-

+

+

-

-

Біль в животі

+

+

+

+

+

М’язеве напруження передньої черевної стінки

-

+

+

-

-

Інтоксикація

-

+

+

-

-

Зменшення ОЦК, Нв, Нt, еритроцитів

+

-

-

-

-

Лейкоцитоз, зсув формули вліво

-

+

+

-

-

Зростання ШОЕ

-

+

+

-

-

+” – симптом наявний; “-“ – симптом відсутній.

Примітка: таблиця заповнена, як “Еталон відповіді”.


1. Через два дні після вивільнення хворого з-під обвалу (протягом год.) була притиснена колодою права нижня кінцівка, з’явилась жовтяниця, блювота, спрага, болі в попереку, марення, затримка сечі. Ваш діагноз?

а) травматичний токсикоз;



б) синдром тривалого стиснення;

в) міжм’язева гематома.



2. Під час рубання дров молода людина розсікла сокирою праве передпліччя з’явилась сильна кровотеча. Що включає долікарська допомога?

а) прийняти знеболюючі;

б) зупинити тимчасово кровотечу;

в) накласти асептичну пов'язку;

г) провести іммобілізацію кінцівки.

3. У хворого після первинної хірургічної обробки залишилась не видалена частина некротичної тканини. Що в першу чергу необхідно зробити?

а) застосувати антибіотики;

б) дренувати рану;

в) примінити ферменти;

г) забезпечити іммобілізацію;

д) проводити часті перев'язки.

4. Є рвана рана. Краї рани гіперемовані з фібринозним нальотом. Що необхідно провести?

а) первинну хірургічну обробку;

б) пізню первинну хірургічну обробку;

в) вторинну хірургічну обробку;

г) зробити туалет рани, наложити мазеву пов'язку;

д) накласти шви.

5. В рані має місце обмежена ділянка некрозу шкіри. Що необхідно зробити?

а) висікти некротичну ділянку шкіри;

б) накласти пов'язку з протеолітичними ферментами;

в) накласти пов'язку з маззю Вишневського;

г) накласти пов'язку з гіпертонічним розчином;

д) накласти пов'язку з метилурацилом.

6. Які розрізняють види балістики:



      1. Внутрішня;

      2. Зовнішня;

      3. Кульова;

      4. Термінальна;

  1. Які виділяють зони пошкодження тканин при вогнепальних пораненнях:

а.) Зона первинного раневого каналу;

б) Зона вторинного раневого каналу;

в) Зона молекулярного струсу;

г) Зона третинного раневого каналу;



  1. Структура вогнепальної рани м’яких тканин складається з:

а.) Некротичної зони;

б.) Вхідного отвору;

в.) Вихідного отвору;

г) Раневого каналу.



  1. Які розрізняють види загоєння ран:

    1. )Первинним натягом;

    2. )Вторинним натягом;

в.)Третинним натягом;

г.)Гнійним типом.


Еталони відповіді: 1(б); 2(б); 3д; 4(г); 5(а); 6(с); 7)в); 8(б,в,г); 9(а,б)
1. Які обставини являються основою для накладання первинно-відстроченого шва на рану?

а) шок;

б) велика крововтрата;

в) можливість розвитку інфекції;

г) неможливість відтягнути краї рани при первинній хірургічній обробці;

д) поранення нерва.

2. В якій рані більш вірогідно розвиток інфекції?

а) різаній;

б)укушеній;

в) операційній;

г) рубленій;

д) розміщеній на обличчі.

3. Який засіб найбільш ефективний при наявності в рані синьо- гнійної палички?

а) біогенні стимулятори;

б) сульфаніламіди;

в) антибіотики;

г)борна кислота,

д) саліцилова кислота.

4. Що потрібно зробити в першу чергу після первинної хірургічної обробки рани на передпліччі?

а) призначити лікувальну фізкультуру;

б) внутрішньом’язево ввести антибіотики;

в)накласти гіпсову лангету;

г) ввести знеболюючі;

д) застосувати ферменти.

5. З якою метою призначають ферментні середники місцево при гнійних ранах?



а) розплавити некротизовані тканини;

б) посилити дію антибіотиків;

в) зменшити запалення;

г) посилити ріст грануляцій;

д) прискорити стадію гідратації.

6. Які умови будуть сприяти загоєнню рани вторинним натягом?



а) краї рани добре доторкаються і без первинної хірургічної обробки;

б) видалення мертвих тканин при хірургічній обробці;

в)велика крововтрата;

г) наявність гематоми;

д) авітаміноз.

7. Є рвана рана. Краї рани гіперемовані, з фібринозним нальотом. Що необхідно провести?

а) первинну хірургічну обробку рани;

б) вторинну хірургічну обробку;

в) накласти шви на рану;

г) провести туалет рани, накласти мазеву пов’язку.

8. В рані має місце обмежена ділянка некрозу шкіри. Що необхідно зробити?

а) висікти некротичну ділянку шкіри;

б) накласти пов’язку з протеолітичними ферментами;

в) накласти пов’язку з маззю Вишневського;

г) накласти пов’язку з гіпертонічним розчином.

9. Через дві доби після вивільнення хворого з-під обвалу (була притиснена колодою права нижня кінцівка), з’явилась жовтяниця, блювота, спрага, болі в попереку, марення, затримка сечі. Ваш діагноз?

а) травматичний токсикоз;

б) гостра ниркова недостатність;

в) гостра серцева недостатність;

г) травматичний шок.

10. Хворий отримав різану рану передпліччя. З часу отримання травми минуло більше 24 годин. Що необхідно провести?

а) обробити рану, дренувати, накласти навідні шви;

б) накласти асептичну пов’язку;

в) накласти мазеву пов’язку;

г) накласти пов’язку з антисептиком.

Еталони відповіді: 1(в); 2(б); 3(г); 4(в); 5(а); 6(б); 7(г); 8(а); 9(а); 10(а);

Ситуаційні задачі.

1.

У травматологічний пункт доставлено потерпілого з глибокою косопоперечною різаною раною долонної поверхні правої китиці. Активні згинальні рухи у міжфалангових суглобах ІІ-V пальців відсутні. Які хірургічні маніпуляції недоцільно виконувати при первинній хірургічній обробці рани?



  1. Накладати первинний шов на сухожилки і нерви.

  2. Обробляти шкіру навколо рани антисептиками.

  3. Проводити кінцеву зупинку кровотечі.

  4. Промивати рану розчинами антисептиків.

  5. Дренувати рану перед накладанням швів.

2.

У хірургічний кабінет поліклініки прийшов потерпілий зі сліпою колото-різаною раною правого стегна, яку отримав 5 днів тому. В ділянці рани наявна припухлість, болючість при пальпації; з рани виділяється сукровично-гнійний ексудат. Яку помилку допустив хірург при виконанні хірургічної обробки рани?



  1. Туалет рани.

  2. Ургентна специфічна профілактика правця.

  3. Туге тампонування рани.

  4. Пов’язка з антисептиком і гіпертонічним розчином хлориду натрію.

  5. Обробка шкіри навколо рани антисептиком.

3.

У приймальне відділення лікарні доставлено хлопчика, якого півгодини тому вкусила гадюка. Потерпілий скаржиться на біль у правій гомілці, сонливість, в’ялість. У нижній третині гомілки є дві невеликі ранки з крововиливами в прилеглі тканини та вираженим набряком. Які маніпуляції не можна виконувати при наданні невідкладної допомоги?



  1. Накладати венозний джгут.

  2. Накладати артеріальний джгут.

  3. Вводити полівалентну протизміїну сироватку.

  4. Надати спокій кінцівці.

  5. Виконати циркулярну новокаїнову блокаду кінцівки.

4.

У хірургічний кабінет доставлено потерпілого із різаною раною нижньої третини правого плеча розміром 3х0,5 см, яку він отримав під час бійки на вулиці (після травми минуло 18 год.). Що є фактором первинного інфікування мікроорганізмами даної рани?



  1. Руки хірурга.

  2. Шовний матеріал.

  3. Шкіра навколо рани.

  4. Пінцет при перев’язці чи хірургічній обробці.

  5. Скальпель.

5.

У хірургічний кабінет поліклініки доставлено хворого С., 36 років, якого декілька годин тому покусав бродячий собака. При огляді на гомілці видно укушено-рвані рани, наповнені згустками крові. Навколо рани – набряк тканин та їх болючість. Які хірургічні маніпуляції не можна виконувати даному потерпілому?



  1. Дренувати рану.

  2. Туалет рани.

  3. Профілактичне щеплення проти сказу.

  4. Обробляти рану антисептиками.

  5. Ушивати рану.

6.

При огляді потерпілого Д., 39 років, у середній третині правого стегна виявлено наскрізну рану з невеликим вхідним і великим вихідним отворами та дефектом м’яких тканин. Якою зброєю може бути нанесена така рана?



  1. Штиком.

  2. Осколком.

  3. Кулею з близької відстані.

  4. Кулею з далекої відстані.

  5. Ножем.

7.

Потерпілому С., 38 років, при первинній хірургічній обробці рани ушито пересічену внаслідок ножового поранення стегнову артерію в нижній третини стегна. На 6-й день у хворого підвищилася температура до 38,90С, з’явився пульсуючий біль і гнійні виділення з рани. Під час зняття швів з рани виникла інтенсивна артеріальна кровотеча, яку було тимчасово зупинено накладанням еластичного джгута. Ваша тактика.



  1. Провести електрокоагуляцію кривавлячої судини.

  2. Перев’язати судину на протязі.

  3. Перев’язати артерію в рані.

  4. Перев’язати артерію на протязі та прошити її в рані.

  5. Провести тугу тампонаду рани.

8.

У приймальне відділення лікарні доставлено потерпілого Ч., 33 років, з різаною раною передньої черевної стінки. Таку рану буде названо проникаючою при пошкодженні:



  1. Внутрішніх органів.

  2. Парієтальної очеревини.

  3. Вісцеральної очеревини.

  4. Шкіри.

  5. М’язів.

9.

У приймальне відділення доставлено потерпілого Л., 56 років, з різаною раною середньої третини лівого плеча розміром 3х0,5 см, яку йому 3 год. тому наніс ножем невідомий. Який об’єм хірургічної допомоги слід надати потерпілому?



  1. Накласти асептичну пов’язку.

  2. Виконати первинну хірургічну обробку рани.

  3. Накласти “глухі” шви на рану.

  4. Обробити краї рани спиртовим розчином.

  5. Ввести знеболюючі середники і протиправцеву сироватку.

10.

У поліклініку доставлено хлопчика 9 років з пораненням правого плеча. Зі слів потерпілого, його вдарив вістрям хімічного олівця товариш по парті. При огляді на боковій поверхні плеча є точкова рана з припухлістю навколо. Поряд з нею під шкірою визначається стороннє тіло розміром 0,3х0,5 см. Яку допомогу необхідно надати дитині?



  1. Накласти асептичну пов’язку.

  2. Обробити шкіру антисептиком і накласти асептичну пов’язку.

  3. Висікти місце пошкодження разом з кінчиком олівця.

  4. Розсікти рану і поставити дренаж.

  5. Ввести протиправцеву сироватку і накласти асептичну пов’язку.

11.

У травматологічний пункт доставлено потерпілого Р., 25 років, зі скальпованою раною волосяної частини голови розміром 2х6 см. Травмований 2-2,5 год. тому. Від правця щеплений. Який об’єм кваліфікованої допомоги слід надати хворому?



  1. Накласти зближуючі шви на краї рани.

  2. Накласти асептичну пов’язку на рану.

  3. Вистригти волосся навколо рани і зблизити її краї лейкопластиром.

  4. Вистригти волосся, “освіжити” краї рани і реплантувати скальпований клапоть шкіри.

  5. Вистригти волосся, зробити послаблюючі розрізи біля рани і накласти шви на її краї .

12.

У медичній карті хворого П., 43 років, госпіталізованого в хірургічний стаціонар, черговий хірург зробив запис про проведення первинної хірургічної обробки рани. Який об’єм допомоги виконав хірург?



  1. Висік ділянки раневих кишень.

  2. Здійснив гемостаз.

  3. Висік краї і дно рани.

  4. Висік краї, стінки і дно рани.

  5. Промив рану антисептиком і наклав антисептичну пов’язку.

13.

У травмпункт доставлено потерпілого А., 40 років, з гранулюючою раною на внутрішній поверхні передпліччя розмірами 3х7 см. У якому випадку хірург може накласти на цю рану первинний шов?



  1. Первинний шов накласти не можна.

  2. При відсутності в рані запальних змін.

  3. Якщо в рані нема некротичних тканин.

  4. При використанні антибіотиків.

  5. Якщо в рані немає стороннього тіла.

14.

На 7-й день після поранення В., 31 рік, пов’язка на рані почала промокати виділеннями, які за кольором характерні для синьогнійної палички. Який засіб найбільш ефективний для ліквідації такого ускладнення?



  1. Саліцилова кислота.

  2. Борна кислота.

  3. Пеніцилін.

  4. Протеолітичний фермент.

  5. Розчин фурациліну.

15.

У хірургічне відділення доставлено потерпілого Ф., 40 років, , який отримав вогнепальне поранення стегна 14 год. тому. Які максимально допустимі терміни первинної хірургічної обробки рани з моменту поранення?



  1. До 12 год.

  2. До 24 год.

  3. До 48 год.

  4. До появи ознак інфекції.

  5. До 7 днів після поранення.

Еталони відповідей:1(1); 2(1); 3(2); 4(3); 5(5); 6(3); 7(4); 8(2); 9(2); 10(3); 11(4); 12(4); 13(1); 14(2); 15(2).

1. Що характерно для опіків, отриманих в приміщеннях?

а) велика площа.

б) отруєння чадним газом;

в) опік дихальних шляхів.

г) обвуглення.

2. З чого починається лікування в стаціонарі хворого з ураженням опіків більше 50%


поверхні тіла?

а) введення антибіотиків;

б) введення протиправцевої сироватки;

в) проведення місцевої анестезії.

г) проведення комплексу протишокових заходів. Проведення загального знеболення.

3. Отриманий хімічний опік невідомою рідиною.



а) промивання оцтової кислоти

б) промивання розчином соди.

в) промивання проточною водою.

4. П’ята доба після отримання обмеженого (менше 10%) по площі опіку в результаті попадання на шкіру розпеченого металу. Хірургічна тактика?



а) відкритий метод лікування;

б) закритий метод лікування;

в) лікування в умовах керованого антибактеріального середовища;

г) некректомія;

5. Для чого в гемодез введений синтетичний компонент полівінілу?

а) для абсорбції токсинів;

б) для покращення капілярного кровотоку;

в) для покращення діурезу;

г) для прискорення згортання крові;

д) для утримання рідини в кров’яному руслі.



  1. Для парентерального живлення найкраще вводити?

а) плазму крові;

б) розчин глюкози;

в) желатиноль;

г) гідролізати з глюкозою;

д) розчин Гартмана.


  1. Протипоказано переливати білкові кровозамінники при?

а) пневмонії;

б) анафілаксії;

в) асфіксії;

г) інфаркті міокарду;

д) виснаженні.


  1. Якою гемокоригуючою дією володіють високо- і середньомолекулярні препарати декстрану?

а) згущають кров;

б) підвищують згортання крові;

в) знижують артеріальний тиск;

г) розріджують кров;

д) покращують капілярний кровотік.


  1. Яка найбільш оптимальна швидкість введення білкових кровозамінників?

а) 10-20 капель в хвилину;

б) струменево;

в) 20-40 капель в хвилину;

г) 40-60 капель в хвилину;

д) 80-100 капель в хвилину.

10.Пірогенні реакції розвиваються внаслідок попадання в організмі реципієнта:

а) надмірної кількості цитрату натрію;

б) пірогенних речовин;

в) несумісності по антигенах АВО.

г) несумісності по Rh-фактору.

11. Причинами гемотрансфузійного шоку є:

а) розлади кровообігу, гострий внутрішньосудинний гемоліз, порушення діурезу;

б) гострий внутрішньосудинний гемоліз;

в) порушення діурезу;

г) розлади кровообігу;

д) розлади свідомості.

12.Тривалість періоду олігурії при гемотрансфузійному шоці:

а) 2 дні;

б) 2 тижні;

в) 2 місяці;

г) 10 днів.

13. Клінічними проявами гемотрансфузійного шоку є:

а) стиснення в грудях;

б) сповільнення пульсу;

в) сильний озноб;

г) падіння артеріального тиску;

д) ціаноз.
Еталони відповіді: 1(б); 2(б,г); 3(в); 4(г); 5(в); 6(г);7(б); 8(д); 9(в); 10(а); 11(а); 12(б); 13(г)
1.

У приймальне відділення лікарні бригада швидкої допомоги з місця пожежі доставила потерпілого. Свідомість запаморочена. Обличчя і китиці вкриті кіптявою, ніс і губи обпечені. Дихання поверхневе, періодично хворий відкашлює харкотиння з домішками кіптяви. Які дії не будуть входити в об’єм першої допомоги?



  1. Транспортування хворого в медичний заклад.

  2. Профілактика асфіксії (при опіку дихальних шляхів).

  3. Мазева пов’язка.

  4. Введення знеболюючих.

  5. Суха асептична пов’язка.

2.

Потерпілий Б., 39 років, поступив у приймальне відділення лікарні з множинними термічними опіками полум’ям кінцівок і тулуба, отриманими при загоранні одягу. Який метод визначення площі опіку використовується при заповненні медичної карти хворого як найточніший?



  1. За спеціальними таблицями.

  2. Схеми (скіци) Г.Д.Вілявіна.

  3. Правило долоні (метод І.І.Глумова).

  4. Правило дев’ятки (метод А.Уоллеса).

  5. Метод Б.М.Постнікова.

3.

У хірургічне відділення поступив хворий Х., 50 років, який 3 дні тому отримав електричний опік правої верхньої кінцівки. При огляді – передпліччя і китиця з різким набряком, дерев’янистої щільності. Пальці холодні, чутливість на них значно знижена. Яке оперативне втручання слід виконати в ургентному порядку?



  1. Декомпресійну фасціотомію на передпліччі.

  2. Некректомію обпечених ділянок.

  3. Ампутацію кінцівки на рівні передпліччя.

  4. Не виконувати ніякого втручання.

  5. Некротомію циркулярними розмірами.

4.

До лікаря заводського медпункту доставили працівника цеху З., 32 роки, який випадково вилив на ногу концентровану сірчану кислоту. Що не варто робити при наданні потерпілому першої допомоги?



  1. Обробку опікової рани проточною водою.

  2. Знеболення.

  3. Накладання асептичної пов’язки.

  4. Обробку рани нейтралізуючим розчином.

  5. Транспортування хворого в медичний заклад.

5.

Лікар швидкої допомоги приїхав на виклик до потерпілого Щ., 27 років, який випадково вилив на себе кип’яток, який викликав термічний контактний опік обличчя, грудей, живота і нижніх кінцівок. Об’єм першої допомоги буде включати все, крім:



  1. Введення знеболюючих.

  2. Профілактики асфіксії при опіку верхнії дихальних шляхів.

  3. Накладання сухої асептичної пов’язки.

  4. Накладання мазевої пов’язки.

  5. Організації доставки в лікувальний заклад.

6.

У хірургічне відділення поступив потерпілий Г., 34 роки, з термічним опіком кип’ятком кінцівок і живота. Лікар, який описує історію хвороби, при формуванні діагнозу не вказує:



  1. Вид опіку і травмуючий агент.

  2. Тривалість дії травмуючого агента.

  3. Загальну площу опіку.

  4. Локалізацію опіку.

  5. Ступінь опіку (І-ІV).

7.

У приймальне відділення поступив хворий П., 29 років, з термічним опіком правої долоні. При формуванні діагнозу лікар вказує, що площа даного опіку складає .....% поверхні тіла.



  1. 9-10%.

  2. 4-5%.

  3. 2-3%.

  4. 1-1,1%.

  5. 0,5-0,6%.

8.

При гасінні пожежі потерпілий З., 24 роки, отримав опіки верхніх кінцівок і обличчя. Лікар швидкої допомоги при наданні першої допомоги повинен виконати всі наступні дії, крім:



  1. Профілактики асфіксії (при ознаках опіку дихальних шляхів).

  2. Введення знеболюючих.

  3. Накладання сухої асептичної пов’язки.

  4. Накладання мазевої пов’язки.

  5. Транспортування хворого в лікувальний заклад.

9.

Доставлено у хірургічний кабінет поліклініки потерпілого Ш., 18 років, з невеликими і середніми за розмірами міхурами, наповненими світло-жовтою рідиною на обпеченій шкірі китиці і передпліч. Як поступити з цими міхурами при наданні першої допомоги?



  1. Пунктувати.

  2. Висікти.

  3. Дезінфікувати поверхню міхурів, накласти суху асептичну пов’язку.

  4. Дезінфікувати шкіру і накласти мазеву пов’язку.

  5. Розкрити міхурі.

10.

Лікаря заводського медпункту викликали до робітника цеху гальваніки У., 35 років, який випадково вилив на себе їдку рідину. Що не слід проводити при наданні потерпілому першої допомоги?



  1. Обробка нейтралізуючими розчинами.

  2. Знеболення.

  3. Накладання мазевої пов’язки.

  4. Промивання проточною водою.

  5. Транспортування хворого в стаціонар.

11.

Потерпілий А., 39 років, скаржиться на біль в ногах, зміну кольору шкіри пальців, не може ходити. 2 дні тому здійснив тривалий перехід заболоченою місцевістю. Весь цей час не знімав взуття. Температура повітря була від +10 до +50С. Палить з 13 років. В дитинстві часто переохолоджувався. Дистальні відділи стоп і пальці набряклі, синюшні. Пульс на артеріях стоп ослаблений, на підколінних і стегнових – доброго наповнення. Сформуйте попередній діагноз.



  1. Відмороження стоп 2 ст.

  2. Облітеруючий ендартеріїт ніг 1 ст.

  3. Хвороба Рейно.

  4. Загальне переохолодження.

  5. Відмороження стоп 1 ст.

12.

Хворий А., 43 роки, доставлений у лікарню після тривалого перебування взимку в горах. При поступленні скарги на біль в обох ступнях та їх затерпання. Об’єктивно: шкіра стоп бліда, холодна, чутливість її знижена, пульсація на периферичних артеріях різко ослаблена. Яку першу допомогу необхідно надати потерпілому?



  1. Активно зігріти кінцівки зануренням їх у теплу воду, температуру якої необхідно поступово підвищувати з 180 до 370С.

  2. Дати хворому випити трохи алкоголю.

  3. Кінцівки закутати теплою ковдрою.

  4. Ступні розтерти снігом і закутати ковдрою.

  5. На ступні накласти мазеві пов’язки.

13.

У хірургічне відділення ЦРЛ поступив хворий К., 36 років, який день тому у стані алкогольного сп’яніння тривалий час знаходився на вулиці при температурі –200С. При огляді стоп виявлено їх блідість і набряк, на шкірі численні міхурі, заповнені серозним вмістом. Який ступінь відмороження стоп у потерпілого?



  1. Перший і другий.

  2. Перший.

  3. Другий.

  4. Третій.

  5. Четвертий.

14.

Хірург-інтерн госпіталізував хворого, який заблудився у лісі під час лижної прогулянки. Хворий при свідомості, але загальмований; температура тіла знижена до 320С. Старший колега хірурга порадив йому поряд з медикаментозною терапією якнайшвидше зігріти хворого. Яким способом це можна зробити?



  1. Занурити потерпілого у ванну з водою, температуру якої протягом 20 хв. підвищити з 36 до 400С.

  2. Закутати хворого у теплу ковдру.

  3. Розтерти пацієнта спиртом.

  4. Дати хворому гарячого напою.

  5. Провести довенну інфузію підігрітого розчину глюкози.

15.

В процесі лікування хворого С., 36 років, госпіталізованого 3 дні тому з глибоким відмороженням правої ступні, лікуючий лікар виявив наростаючий набряк та ціаноз останньої, що супроводжувались ознаками наростання інтоксикації. Завідувач рекомендував колезі провести оперативне втручання. Про яку операцію йшла мова?



  1. Некротомію.

  2. Ампутацію ступні.

  3. Некректомію.

  4. Ампутацію нижньої кінцівки на рівні гомілки.

  5. Фасціотомію на гомілці.

16.

У хворого з ІІ ступенем відмороження стоп на другий тиждень лікування проксимальніше міхура на тильному боці правої ступні з’явилися дифузне почервоніння шкіри і набряк, підвищилася температура тіла до 37,9оС. Яке ускладнення виникло у пацієнта?



  1. Дифузний лімфангоїт.

  2. Підшкірна флегмона.

  3. Бешиха.

  4. Фурункул.

  5. Алергічний дерматит.

17.

До хірурга звернувся пацієнт Ц., 40 років, зі скаргами на рану, яка тривало не гоїться після ампутації дистального відділу правої ступні. З анамнезу відомо, що ампутація проведена 4 місяці тому у зв’язку з глибоким відмороженням тканин ступні. Що є причиною порушення загоєння рани?



  1. Неправильно визначений рівень ампутації.

  2. Запізно виконана ампутація.

  3. Наявність у хворого супутньої виразкової хвороби шлунка.

  4. Неповноцінне харчування хворого.

  5. Паління та зловживання алкоголем.

18.

Хворий З., 29 років, на другу добу після відмороження нижніх кінцівок скаржиться на відчуття розпирання у правій ступні та нижній третині гомілки. При огляді виявлено виражений набряк гомілки, щільність м’язів. Констатовано підвищення температури тіла до 38оС, частота пульсу – 100 уд/хв. Ваші дії як лікуючого лікаря.



  1. Негайно виконати фасціотомію для попередження некрозу тканин.

  2. Призначити сечогінні.

  3. Надати кінцівці підвищене положення.

  4. Накласти на кінцівку еластичний бинт.

  5. Продовжувати призначене консервативне лікування.

19.

У хворої В., 39 років, на другий день після відмороження на тильному боці ступні з’явився великий міхур, заповнений серозно-геморагічним вмістом. Загальний стан потерпілої задовільний, вона отримує консервативне лікування. В чому полягає місцеве лікування зони відмороження?



  1. Підрізати міхур, випустити рідину, накласти асептичну пов’язку.

  2. Видалити відшарований епідерміс.

  3. Накласти пов’язку з гіпертонічним розчином.

  4. Пунктувати міхур і промити його антисептиком.

  5. Накласти асептичну пов’язку і зігрівати кінцівку.

20.

У хворого з глибокими відмороженнями лівої ступні та гомілки на 4-й день спостерігаються наростання температури тіла до 38,60С, загальна слабкість, нудота. Частота пульсу складає 98 уд/хв., в крові зниження гемоглобіну до 86 г/л, лейкоцитоз (12 х 109/л). У рані після фасціотомії з’явилися видимі ознаки некрозу м’язів нижньої третини гомілки. Ваші дії.



  1. Провести ампутацію кінцівки у верхній третині гомілки.

  2. Здійснити некректомію.

  3. Продовжити дезінтоксикаційну та протизапальну терапію.

  4. Накласти пов’язку з протеолітичними ферментами.

  5. Виконати ампутацію ступні.

21. В приймальне відділення доправлений хворий з ознаками опікового шоку: АТ=60-40ммртст, пульс==120 уд/хв., площа глибоких опікув становить 40%. Що необхідно ввести на приймальному покої даному хворому в першу чергу?

а.) наркотичний аналгетик;

б) десенсибілізуючі середники;

в.) антибіотики;

г.) спазмолітичні середники

22. Хворий в результаті пожежі отримав опік верхніх дихальних шляхів. Дихання пацієнта забруднене. АТ==100/60 ммртст, пульс ==100/хв. Наявні також поверхневі опіки шкіри площею 10%. Пацієнтові необхідно провести:

а.) вагосимпатичну блокаду;

б) десенсибілізуючі середники;

в.) антибіотики;

г.) спазмолітичні середники

23. У пацієнта з ознаками опікової хвороби при розрахунку прогностичного її протікання по правилу „сотні”- сума віку хворого та загальна площа опіку>100. Який життєвий прогноз для даного хворого?

а.) несприятливий;

б.) сумнівний;

в. ) сприятливий;

г.) суперечливий.

Еталони відповіді:1(3); 2(2); 3(1); 4(5); 5(4); 6(2); 7(4); 8(4); 9(3); 10(3); 11(1); 12(1); 13(3); 14(1); 15(2); 16(1); 17(1); 18(1); 19(1); 20(2); 21(а); 22(а); 23(а)
1.

З метою створення максимальної концентрації антибіотика у патологічному вогнищі найбільш доцільно використовувати регіонарну антибіотикотерапію, яка проводиться шляхом введення розчинів у:



  1. М’які тканини кінцівки.

  2. Порожнину суглоба.

  3. Шлунково-кишковий тракт.

  4. М’язи.

  5. Судину, яка постачає кров’ю ділянку вогнища.

2.

Для лікування хірургічної інфекції використовують антисептики, які мають вплив або на мікроорганізм, або на макроорганізм. До антисептиків, які проявляють лікувальну дію безпосередньо через макроорганізм, не відносяться:



  1. Кров, плазма.

  2. Імунні глобуліни.

  3. Вакцини, анатоксини.

  4. Сульфаніламіди.

  5. Метилурацил.

3.

У хворого, якому тривало призначали антибіотики, розвинулись симптоми кандидомікозу. Який з препаратів варто призначити хворому?



  1. Цефтазидим.

  2. Азитроміцин.

  3. Флюконазол.

  4. Еритроміцин.

  5. Фурацилін.

4.

Гнійна рана стегна промита пульсуючим струменем розчину антисептика і дренована гумовим випускником разом з марлевим тампоном, змоченим гіпертонічним розчином хлориду натрію. Яка антисептика використана в даному випадку?



  1. Змішана.

  2. Механічна.

  3. Біологічна.

  4. Фізична.

  5. Хімічна.

5.

Гнійні метастази характерні для:



  1. септицемії.

  2. септикопіємії.

  3. фурункула.

  4. карбункула.

  5. лімфангоїту.

6.

По клінічному перебігу сепсис ділять на:



  1. раневий, одонтогенний, криптогенний.

  2. стафілококовий, стрептококовий.

  3. блискавичний, гострий, підгострий, хронічний, рецидивуючий.

7.

Розповсюдження гнійного процесу на передпліччя можливе при локалізації панарицію на:



  1. Першому або п‘ятому пальці.

  2. Другому,третьому,четвертому пальцях.

  3. Першому і другому пальцях.

  4. Четвертому і п‘ятому пальцях.

8.


Дівчина С., 7 років, доставлена в клініку зі скаргами на біль в правій нижній кінцівці, високу температуру (400С), головний біль, нудоту- тошноту, блювоту- рвоту. Тиждень тому хворіла ГРЗ. По клінічним даним запідозрено діагноз: Гострий гематогенний остеомієліт правого стегна. Який додатковий метод ранньої діагностики доцільно застосовувати для верифікації діагноза?

  1. Пункція кістки з фонометрією.

  2. Рентгенографія правого стегна.

  3. Ультразвекове дослідження.

  4. Контактна термометрія.

  5. Рідкокристалічна термографія.

9

Хвора Ж, 33 років звернулась в поліклініку з приводу панарицію ІІ пальця правої кисті. Хірургом встановлено діагноз: Сухожилковий панарицій ІІ пальця правої кисті в фазі серозної ексудації. Виберіть найкращий метод лікування в даній фазі панарицію?



  1. Пункція сухожилкової піхви, аспірація гною, введення антибіотиків в порожнину піхви.

  2. Оперативне лікування - розкриття піхви, дренування.

  3. Внутрішньовенне введення антибіотиків широкого спектру дії.

  4. Внутрішньоартеріальне введення антибіотиків широкого спектру дії.

  5. Ендолімфатичне введення антибіотиків широкого спектру дії.

10.

В поліклініку звернувся хворий з фурункулом верхньої губи. Температура тіла 39,0С. Виражений набряк верхньої губи, вік. Як повинен поступити хірург з цим хворим?



  1. -Амбулаторно призначити курс антибіотико терапії.

  2. -Розкрити фурункул, лікувати амбулаторно.

  3. -Призначити фізіотерапевтичні процедури і зігріваючі компреси.

  4. - Госпіталізувати у хірургічне відділення. Розкрити фурункул і призначити антибіотики.

11.


У хворої 43 років в результаті пізнього звернення у лікарню флегмона пристінкового клітковінного простору таза ускладнилась натьочником у лівій підколінній ямці. Через який отвір таза відбулося розповсюдження гнійного процесу?

  1. Під грушовидний.

  2. Над грушовидний.

  3. Малий сідничний.

  4. Затульній.

  5. М`язову лакуну.

12.

Дівчина С., 7 років, доставлена в клініку зі скаргами на біль в правій нижній кінцівці, високу температуру (40,0С), головний біль, нудоту, блювання. Тиждень тому хворіла ГРЗ. По клінічним даним запідозрено діагноз: Гострий гематогенний остеомієліт правого стегна. Який додатковий метод ранньої діагностики доцільно застосовувати для верифікації діагнозу?



  1. Пункція кістки з фонометрією.

  2. Рентгенографія правого стегна.

  3. Ультразвукове дослідження.

  4. Контактна термометрія.

  5. Рідкокристалічна термографія.

1.

Хворий К., 22 роки, звернувся до лікаря зі скаргами на появу на підборідді випинання шкіри з волосиною на верхівці, почервоніння шкіри в цій ділянці. Захворювання триває протягом останніх 3-х діб. Причиною вважає поріз шкіри в цьому місці під час гоління. Виставте діагноз патологічного процесу, що виник у згаданого пацієнта.



1. Фурункул лицевої ділянки голови.

2. Карбункул лицевої ділянки голови.

3. Місцева алергічна реакція.

4. Абсцес лицевої ділянки голови.

5. Флегмона лицевої ділянки голови.
2.

Хвора М., 18 років, звернулася до хірурга поліклініки з приводу появи ущільнення шкіри на задній поверхні шиї, яке стає з часом все болючішим при пальпації і збільшується в розмірах. Скаржиться на загальну слабкість, втрату апетиту, субфебрильне підвищення температури тіла. На верхівці випинання є кірочка, з-під якої при пальпації виділяється незначна кількість гнійних мас. Який патологічний процес виник у хворої?

1. Фурункул дорзальної частини шиї.

2. Гідраденіт дорзальної частини шиї.

3. Доброякісна пухлина шкіри дорзальної частини шиї.

4. Флегмона шийної ділянки.

5. Обмежене гнійне запалення шкіри дорзальної частини шиї.
3.

Хворий Л., 27 років, звернувся до лікаря зі скаргами на обмежене випинання шкіри, болюче при дотику, темно-червоного забарвлення. Крім того, у спостерігається загальна слабкість, незначне (на 1-20С) зростання температури тіла. Хворому виставлено діагноз: фурункул лицевої частини голови. Визначте тактику лікування.

1. Прийом сульфаніламідних препаратів, місцево - протирання ураженої ділянки шкіри 70% етиловим спиртом, обколювання розчином антибіотика з новокаїном, ультрафіолетове опромінення.

2. При наявності некротичних мас – пов’язки з гіпертонічним розчином.

3. Хірургічне розкриття вогнища та його дренування.

4. Пункція фурункула з видаленням гнійних мас та промиванням порожнини розчином антисептика.

5. Загальна антибіотикотерапія та місцеве накладання волого-висихаючих напівспиртових компресів.

1   ...   5   6   7   8   9   10   11   12   13


База даних захищена авторським правом ©vaglivo.org 2016
звернутися до адміністрації

    Головна сторінка